Hur är det att stamma?

Vi tycker att det är viktigt att dela berättelser om hur det är att leva med stamning. Varje människas resa med sin stamning är unik och den kan se ut på olika sätt.

Här finns det möjlighet att dela med sig av sina upplevelser kring stamning och diskutera med andra som går igenom något liknande. Skriv en berättelse om en upplevelse du har haft, något du har lärt dig om stamning eller varför inte uttrycka dina tankar i en dikt? Stötta varandra och ge extra pepp till de som har det jobbigt. 

Även människor som inte stammar uppmuntras att dela med sig. Hur är det att leva med en partner, eller kanske en bror som stammar? Många som stammar lever i stor rädsla och skam för vad omgivningen ska tycka och kan hämmas från att ta plats i sociala situationer, inleda relationer och vara öppna om sin stamning. Ofta bryr sig inte människor inte alls. 

Skriv till #Projektprata och märk mejlet med "Berättelse om stamning". Bifoga gärna en bild. Det går också bra att kontakta oss via Facebook.  

 

Jag har stammat sedan jag var elva år, känner ingen i min närhet som stammar och har aldrig träffat någon som stammar. Har länge trott att det har varit fel på mig, har alltid känt mig så annorlunda. I somras så blev jag less, efter 16 år med att sopa ”problemet” under mattan och faktiskt möta det jag har negligerat i alla dessa år - min stamning. Jag stammar inte så mycket, det var mer när jag var yngre, men stamningen är som dagsformen för mig, ibland bättre, ibland sämre.

Jag uppsökte logoped (hade aldrig varit hos en logoped förut) för att jag var less på att stamma, jag tänkte att nu är jag ju inte ett barn längre, nu är jag ju vuxen och då måste man kunna prata flytande, annars kan man ju inte ta mig seriöst. Jag tänkte att logopeden kunde ”bota” min stamning och att all dålig självkänsla och självförtroende skulle vara putsväck och att allt skulle bli bra.

Men ack så fel man kan ha, efter första besöket så fick jag en panikattack dagen efter, jag grät och kände mig misslyckad. Min logoped hade berättat för mig att det finns ingen ”quick-fix”, utan stamningen kommer troligen följa med mig resten av livet. Allt blev svart för mig, det var som att få en dödsdom. Allt det jag hade sopat under mattan under alla dessa år kommer jag alltså behöva leva med.

Eftersom att jag inte stammar så jättemycket så började vi jobba med orsaken och börja gräva i det förflutna. Efter de tre första besöken så kände jag mig så trött, det kändes jobbigt och tungt. Jag fortsatte att gå på besöken och tillslut så vände det.

Allt ont jag har tänkt och känt om mig själv har sakta men säkert börjat lämna mig. Att börja bli vän med min stamning och framför allt bli en bättre vän till mig själv, jag jobbar på det.

I samma veva så upptäckte jag er, #ProjektPrata. Det var som att det var tecken, att man inte är ensam.

Frida, 27 år.

Läs hela inlägget »

Mine is a story of "dold stamning" that kind of re-surfaced when I came to Sweden. I get stuck on the hard letters like 'c', 'k', 'p' and 't' so you can imagine what a nightmare it is to be Chris from Canada. I have various ways of getting around saying these words but people get the first impression that I am a bit strange. But once people get to know me things are fine. They get used to my little games but no one understands that what I am actually doing is hiding a stutter. And when I do get 'my tongue tied' I just joke it off. I was actually working at a university teaching classes and there I would just point to some words or write them on the board. The students thought I had a great teaching method because I took the time to point out key words. Honestly, I just couldn't say them.

I understand Swedish almost perfectly but speaking is a bit of a double disaster. In the early days I spoke but the combination of my accent and stuttering seemed to be so entertaining for people who had no problem laughing in my face. After awhile I just gave up. But this is leading to new problems when it comes to finding a job. After being downsized from the university job and taking another job where I was basically laughed at for over a year I was eager to find something better. But every job interview was the same. I gave a bad first impression because I was avoiding so many words (the nerves made it worse) and I couldn't get a job. So instead of persisting I once again tried to avoid the problem and I decided to go back to school and do another degree.

School wasn't the best way to hide my stuttering because teachers have their famous 'presentationsrundan' which is pure torture. Last year I finally flipped out. One teacher was basically forcing my name out of me and I got it out eventually. But I was so humiliated that I couldn't face anyone in my class the rest of the day. So I wrote a long post on Facebook and confessed to my hidden stuttering. I thought it would finally make me feel better. Those I am closest to in my class were really nice about it. But at the same time, older friends distanced themselves and I couldn't understand why.

Now, 1 year later, I am not sure things are any better. I don't see the friends in my class much and obviously I am single. My 'quirky' first impression doesn't work in dating. But I can't sit home alone so I try to get out. I started taking lindy hop lessons because that is superfun! But it is very social and I get stuck once again with having to introduce myself. So I have tried other dances and finally arrived at ballet, of all things, because those classes are social enough to fit the anxiety over my stuttering. I get to dance but the conversation is manageable.

So I guess the overall point of my story is that I get out and can function in society but I can never do this to the same extent as others. And this affects basically everything in my life. My stutter is constantly hidden and waiting to emerge and I put so much energy into avoiding it. Years and years of time and energy, in fact. Since it is getting harder, especially to find jobs, I have even thought of just leaving Sweden and going back to Canada and starting over again.

I am not really sure what to do because I wouldn't say I am doing anything to face the issue or try and get help. I assume this is the wrong way to go about it. But maybe through Projekt Prata I can get in touch with others or help out in some way. I am sure that others are living in the same way.

Läs hela inlägget »

Vid fyrtioett års ålder har jag för andra gången i mitt liv valt att ta en time-out från min kamp mot stamningen. (Den första var för ganska precis ett år sedan i samband med en period av utmattning, som förstås drog med sig mitt tal ner i landet där allt är nyckfullt, osäkert och skambelagt...)

Mitt förhållningssätt har alltid varit att kämpa, fronta, sällan låta mig hindras av min funktionsnedsättning. Jag har gjort mer än jag vågat i hela mitt liv och ångrar nästan ingenting, även om det ofta lämnat mig med ärr. 

Mitt problem har handlat om en obalans mellan att försöka acceptera det jag inte kan förändra (den lilla biologiska predestinationen för talrubbningar) och mitt dumdristiga mod att, trots smärtsamma erfarenheter, ändå försvara vunnet land och flytta gränsen för det möjliga, framåt.

Två veckor in på min nu självvalda paus från att tala i offentliga sammanhang (jag har ett knäppt jobb där jag likt en självföraktande Demostenes regelbundet håller utbildningar, informerar och föredrar ärenden för stora grupper) börjar jag känna ett visst lugn igen. Jag är inne i en förhandling med mig själv där jag försöker att få berättelsen om mitt modiga och bejakande jag att samsas med en snällare och mer tillåtande infallsvinkel på livet, som gör talet till mindre av en prestation. 

Att det tagit mig så många år att nå hit...

Jag lägger den operativa delen av projektet lite åt sidan just nu, men ska från och med imorgon, med stolthet, bära min #projektprata-hoodie (som tillsammans med jobbkaffemuggen kom med posten idag!) som en påminnelse till mig själv om att det är tillåtet att både vila och vinna världen samtidigt. 


Adrian, 41 år.

Läs hela inlägget »

I dag gjorde jag det igen. I dag stod jag åter igen framför en grupp och höll i en presentation eftersom mitt arbete kräver det. Och det är med en skräckblandad förtjusning jag gör det. För en del av mig tänker "go, go, go! Du kan det här! Och när du stammar - so what?!" Men samtidigt tänker en annan del "nej, nej, nej! Det här går inte! För tänk när du stammar!"

Jag blir så innerligt trött på dessa tankar, på denna ständiga oro, och rädsla, på detta självhat, denna självförakt. Jag är 37 år gammal, har en magisterexamen från universitetet, har två fina barn, ska snart gifta mig och bor i ett stort, fint hus och ändå låter jag min stamning påverka mig, drabba mig så hårt att jag ser ner på mig själv, att jag känner mig misslyckad och värdelös.

Åh så arg jag blir på detta! För varför skulle jag vara misslyckad för att jag stammar? Det är inget fel med att stamma! Lika lite som det är fel med att se dåligt eller höra dåligt. Men varför slår jag då på mig själv? Varför är jag så hård mot mig själv? Stamningen är ju en del av mig. Och det är ingen dålig del. Den bara är. Finns där. Inget mer. Inget annat.

Varför ska det då vara så förbannat svårt att acceptera denna del av mig själv?

Maria, 37

Läs hela inlägget »

Mitt namn är Moa Holmberg, 21 år och kommer från Mönsterås. Jag studerar till socionom och läser även en del kriminologi.

När jag började studera på universitet så var det första gången under hela min skoltid som jag bad om extra resurser just på grund av stamningen. Jag ville ha andra alternativ till muntliga presentationer och en kommentar jag stötte på då var ”Men det är viktigt att du kan stå framför många människor och prata”. Det värsta i det här fallet är inte själva kommentaren utan att jag under hela mitt liv aldrig ens tänkt tanken att jobba med något där det muntliga har stor betydelse. Jag har alltid tänkt att jag aldrig kommer kunna ha ett sådant jobb, och det är ett exempel på hur min stamning har begränsat mig.

Även för mig har just skoltiden varit den tuffaste, på grund av många olika anledningar. Jag har känt mig annorlunda, begränsad och oförstådd. Jag har som många andra heller aldrig fått någon hjälp i skolan, jag har aldrig ens fått frågan om jag stammar. Jag önskar att någon lärare under alla mina år i skolan skulle vågat fråga mig, och framförallt hjälpt mig. Istället har jag fått blickar som bidragit till att jag istället är tyst och gör allt för att inte stamma.

Jag har hanterat min stamning på det sättet att göra allt för att undvika den, och det gör jag fortfarande. Jag byter ut ord, vänder och vrider på meningar just för att jag inte ska haka upp mig och börja stamma. Det är inget bra sätt för det är inget fel med att stamma, men för mig har det blivit ett invant beteende. Jag önskar att jag kunde säga att jag idag vågar hålla muntliga föredrag och alltid uttrycka min åsikt, men så är det inte. Jag undviker fortfarande i allra största mån muntliga presentationer och inte för att jag skäms, utan för att jag tycker att det är jobbigt. Jag mår dåligt av att behöva göra det och därför vill jag inte.

Något jag verkligen vill förmedla och framförallt till er i tonårsåldern. Tänk på vad du säger till andra, oavsett om det är en person som stammar eller inte. Jag har haft turen att inte få så många elaka kommenterar kring min stamning, men de få kommenterar jag har fått har satt sina spår. Kommenterar som jag än idag kan tänka tillbaks på och faktiskt må dåligt över, även om jag är väl medveten om att problemet inte är hos mig utan hos den personen som är elak. Så var snälla mot varandra och visa respekt. 

Jag vill också uppmana er alla till att läsa på mer om stamning så att du kan föra informationen vidare till din kompis, förälder eller någon annan i din omgivning. Det är på det sättet vi uppmärksammar stamning och gör det enklare för stammande personer och samhället överlag att acceptera stamning.

Läs hela inlägget »

Hej, jag heter Ilirjane Haziri, jag är 21 år gammal och bor i Växjö. Jag studerar integration och mångfaldsstudier på linnéuniversitetet i Växjö. 

Min historia om min stamning började från barndomstid, det har alltid varit en del av mig. Men min stamning har minskat mycket sedan den tiden. Jag har så mycket att berätta om min uppväxt, händelser och mycket annat. Jag ska försöka berätta så mycket jag kan om allt jag upplevt. 

Jag kan börja med hur skoltiden varit för mig. Det har inte varit lätt för mig i skolan, när det gäller den muntliga delen. Det är så många gånger jag velat räcka upp handen, men skammen dominerade alltid. Muntliga presentationer var det värsta för mig. Jag ville aldrig göra dem, för jag visste att jag skulle få dem där konstiga blickarna, folk som stirrar, inklusive läraren. Jag hatar den blicken jag får när jag väl stammar, som om det är synd om mig, som om jag är jättekonstig! Från klass 1 tills nu har jag upplevt detta hela tiden, och det kommer antagligen fortsätta ända tills människor lär sig om vad stamning är och att det inte är ovanligt. 

Jag blir förbannad av att aldrig lärarna åtminstone hjälpte mig eller förstod mig, eller ens frågade om min stamning. Man kände sig som en osynlig människa som ingen såg. Varför förde dem inte mig vidare till någon kurator som kanske skulle kunnat föra mig vidare till en logoped. Ingen gjorde något. Inte ens mina föräldrar gjorde något, eller ens frågade mig. Inget barn ska gå igenom detta. 

Idag fortsätter jag leva med min stamning, och det är inget jag känner skam för. Jag utmanar mig själv genom att vara med på allt muntligt, även om de tar lite extra tid, så får andra acceptera det. Min nyckel till framgång är att utsätta mig vid de tuffa situationerna och utmana mig själv för att vara mer bekväm vid att prata framför folk och inte känna skam. Det viktigaste av allt är att min stamning kommer alltid vara en del av mig och jag har lärt mig att acceptera det. 

Jag önskar att många fler hade kunskap om vad stamning innebär och vad orsakerna till stamning är. Med den kunskapen kommer man se stamning som inte något ovanligt och börja förstå människor som lider av den. Det är viktigt att man accepterar varandra för våra olikheter och börja stötta varandra istället. Det är så ett samhälle mår bättre och utvecklas på ett positivt sätt.

Ilirjane, 21 år. 

Läs hela inlägget »

Det var liksom aldrig något vi pratade om, min syster stamning. Jag vet att det var logopedbesök ibland, men inget som det talades högt om. Tänk om jag visste då vad jag vet nu. Hur hennes stamning nästan kvävde henne av ångest. Hur sociala sammanhang fick henne att stanna hemma. Alltså vi förstod ju, men vi förstod ändå inte. Där och då hjälpte det ju henne om jag ringde telefonsamtal för henne eller beställde maten på restaurangen, för ångesten gjorde att hon inte vågade.
 
När min syster mådde som värst så var jag själv tonåring och gjorde väl allt för att inte vara hemma. Det är något jag känner en enorm skuld över idag, att jag var mitt uppe i mitt egna och inte förstod, eller ville förstå, hur förjävligt hon hade det. Inte nog med att hon hade andra ”tonårsbekymmer”, som att hitta sin plats i livet, umgås med vänner, träffa killar, hon försökte också tackla sin stamning. Och hur livet i skolan var vågar jag knappt tänka på. Till slut vet jag att hon fick stöttning av lärarna på gymnasiet genom att hon inte behövde redovisa muntligt inför hela klassen, men varför var hon själv tvungen - att som barn/ungdom - be om hjälp? Stamning är ett funktionshinder - varför reagerade ingen lärare och berättade om vad hon hade för rättigheter?
 
Tänk om jag visste då, vad jag vet nu. Då hade jag skrikit mig blå för att se till att hon fick det stöd hon hade behövt. Inte hjälp för att ”bota” stamningen (som man länge trodde skulle kunna gå över med olika tekniker) utan stöd och verktyg för den sociala ångest som växte sig allt starkare under tonåren och för rätt stöd i skolan så hon hade haft samma förutsättningar som sina klasskamrater.
 
Idag har hon ett enormt stort stödsystem och hon brukar säga att hon har en andra familj, sin stamningsfamilj. För hur än jag försöker sätta mig in i hur hon har det så kan jag nog aldrig riktigt förstå.
 
Tänk om jag visste då vad jag vet nu. Då hade jag berättat för min lillasyster följande:

  1. Att stamma är inget som skall hindra dig från att nå dina drömmar. Men för att du skall få samma förutsättningar som alla andra så skall jag berätta för dig om vad du har för rätt till stöd i skolan och om du vill, så ska jag följa med dig och prata med varenda lärare.
  2. Vi lyssnar på dig. Vi låter dig prata färdigt. Om du möter någon som inte behandlar dig med respekt så skall du stå upp för dig själv och fortsätta prata till punkt. Om du fortfarande inte får respekt så skall du vända ryggen och gå. Och om du inte orkar stå upp för dig själv, så skall jag stå bakom dig och stötta dig.
  3. Det finns ett enormt nätverk över hela världen och stöd i olika stamningsföreningar. Det finns tjejgrupper, ungdomsläger och stödgrupper för vuxna som stammar. I dessa grupper finns kärlek, respekt och förståelse och du kan hitta stöd där som du inte har känt förut.  
  4. Det är helt normalt att känna att sociala sammanhang är jobbiga, men det finns verktyg och stöd att få i olika former av terapi eller andra hjälpmedel. Social ångest och psykisk ohälsa är något som också är viktigt att prata om och om du mår dåligt, så finns jag här för att stötta dig så du kan få rätt hjälp.
  5. Jag kommer fortsätta prata högt om stamning och hur viktigt det är att vara tolerant och respektfull vid ett möte med någon som stammar. Det gör jag för dig, för din stamningsfamilj och för hela samhället. Jag kommer fortsätta att sprida din historia, för du är en inspiration för mig.

Till dig som också är anhörig: våga prata om stamning med ditt barn, din syster, din bror eller din vän. Det är första steget. Berätta sedan om #Projektprata och vad det finns för stöd. Tack vare att min syster började prata om sin stamning så började även hennes nära och kära prata om stamning och psykisk ohälsa. Allting som vi alltid känt till, men som vi aldrig har pratat om. Förrän nu.
 
Alexandra, 28 år. 

Läs hela inlägget »

Hej! 

Mitt namn är Andrea och det är jag som har startat #Projektprata. Jag har stammat sedan jag var liten och kände mig länge väldigt ensam i det. Det var aldrig något som pratades om och jag levde med mycket skam och ångest. Det var först när jag träffade andra som stammade i min ålder som jag förstod att stamning inte var något konstigt eller negativt. Sedan ett par år tillbaka är jag aktiv i sociala medier där jag pratar mycket om stamning. Jag driver min personliga blogg andreasays.se och finns på Instagram under @aandreasays. 

För några månader sedan började jag fundera på vad jag mer kunde göra för att få fler att prata om stamning. Många som stammar lever i tystnad och i rädsla för hur människor runt omkring dem ska reagera, för det finns många felaktiga föreställningar som gör att bemötandet inte alltid är en bra upplevelse. Det är vanligt att människor som stammar blir hånade och imiterade, ofta för att omgivnigen inte vet vad det är som händer. Tyvärr gör detta att många känner sig hindrade från att träffa nya människor, ta plats i skolan och yrkesliv och andra situationer där muntlig kommunikation förväntas vara flytande.

Det är svårt att prata om saker som är jobbiga. Jag vet själv hur det var när jag mådde dåligt. Inte bara var det svårt att prata om, men jag hade bokstavligt talat också svårt för att prata. I många år var jag tyst; jag pratade endast om jag visste att jag inte skulle stamma, vilket var ganska sällan. Det var aldrig stamningen i sig som gjorde mig deprimerad, utan för mig har det alltid handlat om det jag valde att inte säga. Alla ord som hemsökte mig om nätterna, om och om igen, ältandes för att jag inte vågade säga dem. Alla stunder jag valde att sitta tyst i klassrummet och inte räckte upp handen en enda gång under mina tre år på gymnasiet. Att inte berätta den där roliga historien, att undvika att hälsa på folk på fester, att be mina systrar att ringa samtal åt mig eller beställa mat åt mig på restauranger. Alla stunder som jag övertygade mig själv att jag inte kunde göra något bara för att jag stammade. Det åt upp mig inifrån. 

Jag trodde att jag var ensam med att känna så, men lite visste jag. När jag började att prata om stamning upptäckte jag en helt ny värld. Idag är många av mina vänner människor som stammar. Jag har rest till USA flera gånger för att närvara vid världens största sammandrag för människor som stammar och i somras volontärjobbade jag några veckor på ett läger för barn och ungdomar som stammar i Pennsylvania. Att vara runt andra som stammar är det bästa jag vet. Jag har hittat en familj, ett enormt stödsystem och jag är längre inte ensam. Där hittar jag styrka till att fortsätta prata om stamning och sprida kunskap till min omgivning. 

Med #Projektprata kan vi lära oss av varandra och se olikheter som något som kan föra oss samman istället för att sära på oss. Vi är alla bara människor. Det är när vi börjar prata som vi tillsammans kan arbeta mot en bättre värld där människor blir accepterade och inkluderade, respekterade och lyssnade på tills de har pratat klart. 

Oavsett om du är en person som stammar eller inte, välkommen. Tack för att du är här. Nu #pratar vi!

 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv