Veckans heja dig!

Att stamma kan kännas jobbigt. Ibland är det små saker som kan vara utmanande; att beställa kaffe, ringa ett samtal eller säga sitt namn första gången man träffar en ny person. Ibland är man rädd, men pratar ändå.

Att alltid våga och att alltid orka prata är inte självklart för en person som stammar. En enda mening kan ta mycket energi och ibland kan saker som kan tyckas vara enkla för andra kännas som omöjliga. I "Veckans heja dig!" intervjuar vi människor som stammar som får berätta om det är något särskilt de har gjort som kan lyftas upp. Vi firar små och stora vinster. 

VECKANS HEJA DIG! 

Namn: Linnea Nordenberg
Ålder: 28 år
Bor: Dals Långed (för studier)
Sysselsättning: studerar textilkonst
När började du att stamma? 9 år.
Vad är något som är bra med att stamma? Innan för bara några veckor sen så har jag nog tyckt ingenting. Nu tycker jag att det gör mig modig och stark. Utmana jobbiga hjärnspöken och att få möjlighet att träffa nya människor som också stammar och delar erfarenheter, tankar och känslor. 
Och något som är jobbigt med att stamma? Att det känns som allt blir en grej. Övervägan om jag ska säga något eller inte, finns det tid för min stamning? Förminskningen av mig själv att jag tycker jag är sämre för jag stammar. Så all ångest och skam omkring det. 
Hur har du utmanat dig själv trots obehag eller rädsla inför att stamma? Jag har precis börjat acceptera min stamning helt och är i den processen nu vilket är en rädsla och ny sida att upptäcka. Jag har mer och mer börjat äga min stamning. Jag har stammat innan men skämts för den och tagit åt mig om den andra personen blivit obekväm. Nu är det att vara rak i ryggen och säga ifrån och stå upp för mig själv.
Vad vill du att andra ska veta om stamning? Att man vill fortfarande säga saker fastän man stammar. Att ja de kan bli obekvämt om man är ovan vid att någon stammar men tänk att vem tror du det är jobbigast för och vad den personen kanske tar sig igenom varje gång den ska berätta något. Bara lyssna som att du lyssnar på vem som helst som pratar, hade du skrattat eller avbrutit en person som inte stammar? Våga fråga och prata om stamning.

Tidigare i "Veckans Heja dig!"

Namn: Olimpia 
Ålder: 25 år
Bor: Göteborg
Sysselsättning: Musiker och kompositör.
När började du att stamma? När jag var ca 5 år gammal. 
Vad är något som är bra med att stamma? Oj, många saker! Stamningen har hjälpt mig att våga göra saker som jag aldrig trodde att jag skulle våga eftersom den har tvingat mig utanför min comfort-zone. Det har gjort att jag vågar mer och mer. Den har också lärt mig att lyssna bättre, både på andra och mig själv. 
Och något som är jobbigt med att stamma? Det är ibland väldigt utmanade att vara en person som stammar i ett samhälle där allt ska gå så fort, och där människor inte vet så mycket om stamning. 
Hur har du utmanat dig själv trots obehag eller rädsla inför att stamma? Som musiker behöver jag prata på scen. Förut lät jag andra prata för mig för att jag var så rädd för vad andra skulle tycka om min stamning. Men för några år sedan började jag att prata själv, och även om jag fortfarande blir nervös varje gång jag tar mikrofonen i handen så gör jag det ändå, och låter inte andra prata i mitt ställe. 
Vad vill du att andra ska veta om stamning? Att det inte är för att jag är nervös eller osäker som jag stammar, utan att det helt enkelt är mitt sätt att prata på. 

Vill du vara med i Veckans heja dig? Underbart!

Mejla till #Projektprata med följande svar och bifogad bild:

Namn: 
Ålder:
Bor: 
Sysselsättning:
När började du att stamma?
Vad är något som är bra med att stamma?
Och något som är jobbigt med att stamma?
Hur har du utmanat dig själv trots obehag eller rädsla för att stamma?
Vad vill du att andra ska veta om stamning?