HUR

BÖRJADE PROJEKTPRATA?

Jag heter Andrea. Det är jag som har startat PROJEKTPRATA. Jag är en person som stammar och har gjort det sedan jag var liten. Som barn fick jag lära mig att stamningen var ett fel. Det var inte min omgivnings avsikt, men det var länge vanligt att tro att stamningen var något som kunde försvinna eller tränas bort. Tyvärr leder sådana föreställningar till att många som stammar känner skam, ångest och andra negativa känslor kopplade till det och för mig var det inget undantag. 

 

Jag var tyst i många år och gjorde allt jag kunde för att försöka dölja min stamning. Det kändes väldigt ensamt och jag kämpade mycket med psykisk ohälsa. Jag var 20 år första gången jag träffade andra som stammade och det var min början till acceptans. Att stamma kan vara jobbigt och vissa dagar ta mycket energi, men att veta att jag inte är ensam är det som stärker mig. Det finns en stor gemenskap där ute, en familj, ett stödsystem, som hjälper oss som stammar att navigera livet lite lättare. Idag har jag vänner och kontakter över hela världen tack vare stamningen och att fokusera på det som är positivt har förbättrat min tillvaro trots alla utmaningar.​

Jag har varit engagerad i "stamningsvärlden" i ett par år. 2017 startade jag en personlig blogg om mitt liv med stamning och social ångest. Det blev mitt sätt att sakta men säkert riva ner muren och våga ta plats. Det var många som då inte visste om att jag stammade, utan som trodde att jag bara var tyst och blyg. Egentligen var jag inte alls blyg, men hade uppfattats så för att jag ofta inte pratade så mycket i nya situationer eller i grupperingar jag inte var bekväm i. Många gånger hade jag valt att inte säga det jag egentligen ville, för rädslan för att stamma var för stor. 

Sedan dess har jag blivit mer och mer involverad allt eftersom jag förstod att stamning inte var ett fel. Sedan första fröet planterades när jag träffade andra som stammade så har jag successivt kunnat växa starkare i mig själv och mitt förhållningssätt till stamningen. Jag är idag övertygad att min röst är värd att höras precis lika mycket som den skulle vara om jag inte stammade. Precis som andra som stammar möter jag ofta på fördomar och människor som reagerar negativt på min stamning. Det beror främst på okunskap och inte att människor aktivt vill vara elaka.

Jag brinner för att sprida kunskap om stamning och funderade länge på hur jag kunde göra skillnad på ett större plan. Jag hade tidigare varit involverad i Stamningsförbundet och anordnade bland annat en ungdomsläger i Göteborg för unga som stammar 2018. Dessutom startade jag och en vän en stödgrupp för kvinnor som stammar på Facebook för några år sedan och där vi även arrangerat träffar runt om i Sverige. 

 

Jag fick idén till att bygga en hemsida våren 2019 där människor som stammar kunde göra sina röster hörda, för jag kände att det var något som saknades. Samhället kan inte ändra sin syn på stamning om människor som stammar själva inte vågar prata om det. Jag tror på att normalisera stamning och det gör vi genom att börja prata om det. I en perfekt värld hade vi inte behövt göra det, men verkligheten ser annorlunda ut där många som stammar lever i rädsla för vad omgivningen ska tycka och tänka om dem.

#ProjektPrata började ta form och i slutet av sommaren publicerade jag hemsidan och kampanjen på sociala medier. Sen tog det fart! Vi har redan över 600 gillare på Facebook och växer som bara den. På bara några månader har jag fått prata om #ProjektPrata både i tidningar, radio och TV och tycker det är kul att se stamning synas i media mer. 

Jag tror att vi bara har börjat och därför hälsar jag er välkomna till PROJEKTPRATA 2.0. Här tror jag att projektet kan få växa och göra skillnad även långsiktigt. 

 

Kontakta mig gärna vid frågor! 

Tack,

Nyhetsmorgon 7/11-2019

Min historia

andrea stéen

grundare av PROJEKTPRATA

om oss
Swish: 123 29 42 605
Bankgiro: 5447-9902
  • Facebook
  • Instagram
Copyright     Projekt Prata 2020