top of page
Förespråka om stamning
Stamning är präglad av en tystnadskultur och det kan vi alla hjälpa till att ändra på. Ett sätt att göra det är att prata om stamning och lära vår omgivning mer om vad det är. Här kommer ett par tips på hur vi kan förespråka om stamning, både vi som stammar (om vi är bekväma att göra det!) och de som inte gör det: 
Berätta att du stammar när du träffar någon för första gången. Det är vanligt att försöka att inte stamma när man träffar någon ny person och det är helt normalt, men det kan också sätta stor press på sig själv och sitt tal när man döljer sin stamning. Berättar du så är det redan avklarat och något du slipper tänka på framöver. 
Om du får en negativ reaktion när du stammar (att någon skrattar, hånar, försöker fylla i eller bara inte förstår) beror det oftast på okunskap. Att säga "jag stammar" räcker långt, men kan även vara det svåraste att säga. Ju mer man säger det, desto lättare blir det till slut att stå upp för sig själv. 
Bevittnar du en person som blir orättvist behandlad för sin stamning? Ibland är det jobbigt för en person som stammar att hitta mod själv till att förklara, då kan det vara skönt att ha en person vid sin sida som hjälper till. 
Berätta för dina chefer och kollegor på din arbetsplats, lärare och klasskompisar på din skola att du stammar och hur du vill bli bemött. Det kan även vara bra att passa på att berätta kort om stamning om det finns något du vill dela med dig av. Om du själv inte vill hålla i en presentation kan du ta hjälp av någon annan. 
Prata i radio, på TV, i tidningen eller i sociala medier om stamning.
Starta konversationer om stamning i din vardag. Såg du en film om stamning, var med om en upplevelse värd att nämnas eller ska du på stamningsläger till sommaren? Det finns många sätt att få in stamning naturligt i konversationer. 
Köp något från PROJEKTPRATAs webbutik och använd en t-shirt eller kaffemugg för att förespråka om stamning. Varför inte ge bort något till hela kontoret, kompisgänget eller familjen för att få med fler på tåget?
Dela med dig av din berättelse på PROJEKTPRATA!
Fråga människor i din närhet om det finns någonting de undrar över om stamning och inkludera dem i ämnet så att de i sin tur kan sprida kunskap. 
Bli ambassadör för PROJEKTPRATA!
20200905_153215546_iOS.jpg

Det som har varit min akilleshäl är idag min kraft. Det är en kraft som jag använder för att berätta att mitt sätt att prata är lika bra som ditt och det jag har att säga är lika viktig som det du har att säga.

- Malin,, ambassadör för PROJEKTPRATA

bottom of page