Förespråka om stamning
Stamning är präglad av en tystnadskultur och det kan vi alla hjälpa till att ändra på. Ett sätt att göra det är att prata om stamning och lära vår omgivning mer om vad det är. 
Här kommer ett par tips på hur vi kan förespråka om stamning, både vi som stammar och de som inte gör det: 
Tips på fraser man kan säga när man till exempel går på arbetsintervju, håller en presentation eller är i ett sammanhang med nya personer som inte vet om att du stammar:
"Innan vi börjar tänkte jag bara nämna att jag stammar, det betyder inte att jag är nervös utan att det ibland bara tar lite längre tid att prata."
 
"Om ni undrar varför jag pratar såhär, så är det för att jag stammar."
 
"Jag stammar, så att ni vet." 
 
"Det kan vara bra för er att veta att jag stammar."
Visste ni att?
Att vara sin egen förespråkare hjälper människor som stammar att öka sitt självförtroende och kan ha en stor positiv förändring för sitt förhållningssätt till stamning.
  • Berätta att du stammar när du träffar någon för första gången. Det är vanligt att försöka att inte stamma när man träffar någon ny person och det är helt normalt, men det kan också sätta stor press på sig själv och sitt tal när man gömmer sin stamning.
  • Om du får en negativ reaktion när du stammar (att någon skrattar, hånar, försöker fylla i eller bara inte förstår) beror det oftast på okunskap. Att säga "jag stammar" räcker långt, men kan även vara det svåraste att säga. Ju mer man säger det, desto lättare blir det till slut att stå upp för sig själv. 
  • Bevittnar du en person som blir orättvist behandlad för sin stamning? Ibland är det jobbigt för en person som stammar att hitta mod själv till att förklara, då kan det vara skönt att ha en person vid sin sida som hjälper till. 
  • Berätta för dina chefer och kollegor på din arbetsplats, lärare och klasskompisar på din skola att du stammar och hur du vill bli bemött. Det kan även vara bra att passa på att berätta kort om stamning om det finns något du vill dela med dig av. Om du själv inte vill hålla i en presentation kan du ta hjälp av någon annan. 
  • Prata i radio, på TV, i tidningen eller i sociala medier om stamning.
  • Starta konversationer om stamning i din vardag. Såg du en film om stamning, var med om en upplevelse värd att nämnas eller ska du på stamningsläger till sommaren? Det finns många sätt att få in stamning naturligt i konversationer. 
  • Köp något från PROJEKTPRATAs webbutik och använd en t-shirt eller kaffemugg för att förespråka om stamning. Varför inte ge bort något till hela kontoret, kompisgänget eller familjen för att få med fler på tåget?
  • Fråga människor i din närhet om det finns någonting de undrar över om stamning och inkludera dem i ämnet så att de i sin tur kan sprida kunskap. 
Kontakta PROJEKTPRATA om ni behöver mer specifika råd om hur ni kan förespråka om stamning!
om oss
Swish: 123 29 42 605
Bankgiro: 5447-9902
  • Facebook
  • Instagram
Copyright     Projekt Prata 2020