top of page
  • Projekt Prata

Kampen mot skammen

Uppdaterat: 1 feb. 2021

Jessica Vänman:


Jag är i uppstarten av att acceptera min stamning. Jag är 28 år och trott i många år att jag "accepterat" den, att jag varit mer okej med den. Samtidigt som jag lever med en otrolig skam i kroppen och varje gång jag känner att stamningen är på väg eller ännu värre visas, vill jag nästan gå under jorden. Oavsett vem jag pratar med. Jag har varit så fly förbannad otaligt många gånger till varför ska just jag stamma??

Men jag har nu alltså erkänt för mig själv att detta går inte längre. Jag måste göra något åt det. När jag pratar om hur mycket jag skäms för stamningen blir jag nästan gråtfärdig varje gång. Så djupt sitter den. Jag accepterar allas olikheter till fullo men min egen olikhet ska jag inte acceptera? Den ska jag skämmas för och leva i ångest för tänk vad folk tycker och tänker om den? NEJ! Det är slut med detta destruktiva tänk. DU är lika mycket värd att lyssnas på som vilken individ som helst, oavsett om du har flyt i ditt tal eller inte.

Jag har börjat gå till en logoped som faktiskt, på riktigt, hjälper mig med detta. Ett forum där jag kan prata om min stamning utan att jag behöver känna känslan av att jag är "jobbig/dryg" som pratar om den (eller ja, jobbar på den tanken i alla fall). Jag tycker det är sååå himla skönt att prata stamning med folk där jag känner att det är helt okej, det är inget konstigt överhuvudtaget. Prata med fler som stammar. Bli påmind om att jag är långt ifrån ensam, det är fler därute som lever med detta. Älskar att känna den gemenskapen, den är viktig i min acceptans.


Jag har flera delmål längs vägen. Just nu är det fokus på att träna på att stamma. Inte titta ner när jag stammar. Varje gång stamningen kommer ska jag öva på känslan av att det är okej, våga visa den! Ett större mål är att gå ut på sociala medier att jag stammar. Och att bli ambassadör här på Projekt Prata. Det vore helt magiskt att känna den känslan i kroppen, att inte bry sig om stamningen. Våga göra det du vill göra, inte bli begränsad av stamningen. Ingen bryr sig om att du stammar! Varför skulle någon??!! KÄMPA KÄMPA!


Jag hade verkligen tyckt det vore sååå himla roligt om just DU vill snacka lite stamning och dela tankar och åsikter kring allt detta. Jessica Vänman på Facebook/Messenger. Hoppas vi hörs! Ta hand om dig! Nu rockar vi 2021!Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page